MELBOURNE


Bild lånad från google


Här på bilden är Melbourne, Australiens näst största stad med ungefär 3,9 miljoner invånare. Melbourne är känt, för sina snabba väderbyten.

Detta beroende bland annat på stadens platta topografi, dess placering vid Port Phillip Bay och Dandedongs Ranges öster om staden. Denna kombinationen gör att vädersystemen ofta cirkulerar i bukten. Detta har gett upphov för den Melbourne kända frasen "fyra årstider på en dag". En annan faktor som bidrar till de snabba väderväxlingarna är att Melbourne ligger på gränsen mellan den varma och torra subtropiska klimatet i norr och det fuktiga tempererade klimatet längre söderut. Mycket varm luft från norr och kyligare luft söderifrån kan därmed snabbt byta plats. Kraftiga åskoväder, hagelskurar mm är därför vanligt förekommande i samband med kallfronter.

Melbourne är kallare än andra australiska storstäder. Den lägsta temperaturen är uppmätt till 4,4 grader. Snö är extremt ovanligt inne i centrum, men i bergen runt staden är det relativt vanligt. Under sommarmånaderna kan det bli extremt varmt när nordliga eller nordvästliga vindar drar ner het ökenluft över sydöstra Australien. Rekordet ligger på 46,4 grader C den 7-e februari 2009.

Vi hoppas på att få besöka Melbourne, under resans gång. För att se om vi lyckas få vara med om fyra årstider, på en dag.

 

 




Barnet, med kärt, många namn, Michaela Stuxgren